top of page
Kids Blazende Bellen

HET FUNDAMENT

DE (LEER) OMGEVING

Zodra je de Agora op komt merk je dat die omgeving ook een ander doel zou kunnen hebben dan school.

 

Verwondering

We werken toe naar een omgeving waar verwondering centraal staat: De kleuren van de omgeving, het klare daglicht, het open contact met de omgeving en de buitenwereld. De diverse ruimten, waar je kunt studeren, stil kunt zijn, muziek kunt maken, toneel kunt spelen, kunt zingen en dansen, kunt (voor)lezen.

Waar je kunt gamen, programmeren en vlogs, films of podcasts kunt maken. Waar je door de geschiedenis van de Europese Muntunie heen loopt of zelf een eiwit bent in het menselijk lichaam. Waar de kloppende harten in de uitgemergelde skeletten even sneller gaan kloppen, door de aandacht die ze krijgen van de bezoekers.

Waar de geuren van net gebakken brood je doen watertanden of je meenemen naar ruimten waar ge(kunst)schilderd wordt, waar gemaakt en gecreëerd wordt met een diversiteit aan technieken en materialen. Waarin ruimte is voor samen bewegen, eten en gezondheid. 

Welkom

Het is een omgeving waar je je meteen welkom voelt. Je wordt er begroet en er wordt naar je naam gevraagd. Er hangt een fijne sfeer door het prettige licht dat er gebruikt wordt, de vele planten die er overal hangen en staan, de wanden en banken vol met boeken, de geur van koffie. Het voelt er als thuis.

 

Interactie

Er is tijd, er is beweging. Je ziet het plezier bij de kinderen en het enthousiasme bij de volwassenen. Die volwassenen zijn de leerkrachten, de ouders. En de mensen uit de directe omgeving, de belangrijke personen in de levens van de kinderen. Zij zijn aanwezig op Agora, zij brengen nieuwe werelden binnen, zij zorgen ervoor dat de wereld voor de kinderen steeds groter, gevarieerder en rijker wordt.

 

Verandering

De omgeving op Agora verandert onophoudelijk, steeds nieuwe dingen die de verwondering en nieuwsgierigheid van de kinderen prikkelen. Daar begint het leren, door de dingen die je al kent te verrijken met steeds nieuwe dingen, geuren, informatie, geluiden, beelden.

 

Vrijheid

Door vervolgens vanuit vrije keuze aan de slag te mogen met dat wat je het meest verwonderd en dat je echt wil uitdiepen.

Zonder dwang of drang, zonder door anderen vooropgestelde doelen. Het onderzoeken en uitdiepen zijn het doel. Het plezier om dat te mogen, samen met belangrijke anderen, binnen en buiten de Agora, zorgen ervoor dat een kind er echt alles van wil weten. 

pexels-markus-spiske-168866.jpg
bottom of page